10 typických slovenských chuťoviek na ktoré ste možno už aj zabudli

Slovenská kuchyňa nie je len o bryndzových haluškách. Slovenská gastronómia je bohatá na množstvo jednoduchých receptov pripravených z tradičných surovín. Ak máte chuť na rýchly tradičný obed alebo potrebujete pripraviť rýchle občerstvenie pre návštevu z toho, čo sa ukrýva vo vašej komore, tak práve pre vás sme pripravili pár rýchlych slovenských špecialít. Týmito slovenskými chuťovkami svojich hostí či rodinu určite potešíte viac ako miskou chipsov.

Bryndzová nátierka

Pre nás Slovákov asi najtypickejšia potravina- bryndza. Okrem halušiek a pirohov z nej veľmi jednoducho vykúzlite neodolateľnú nátierku na jednohubky.

Stačí ak k zmäknutému maslu postupne prišľahávate čerstvú bryndzu. Nátierku dochutíte čiernym korením, soľou štipkou červenej papriky a jarnou cibuľkou.

Nátierku môžete servírovať na krúžkoch bagety alebo rožkov, ozdobené jarnou cibuľkou.

Bryndzová nátierka na bagete posypaná pažitkou
[Krzysztof Kajzar] © 123RF.com

Cesnakové hrianky

Tieto cesnakové hrianky opekané na masti síce nespadajú do „zdravého“ jedálnička, no o to sú chutnejším pokušením. Chlieb (pokojne aj straší) nakrájajte na kúsky. Na panvici s rozpálenou bravčovou masťou hrianky do chrumkava opečte. Pre zvýraznenie chuti k masti pokojne prihoďte plátok slaniny. Hrianky vyberte a nechajte odkvapkať alebo masť vytiahnite kuchynskými utierkami. Ešte teplé hrianky potrite cesnakom. Pre ozvláštnenie môžete pokojne chlebík nakrájať na pásiky alebo pomocou formičiek povykrajovať rôzne tvary. Pripraviť môžete napríklad syrový dip na namáčanie.

Plnené vajíčka

Vajíčka má doma v chladničke hádam každý. Pripravte si z nich tieto rýchle jednohubky. Vajíčka (najlepšie domáce) uvarte natvrdo, nechajte ich vychladnúť a ošúpte ich. Do vody k vajíčkam pridajte aj lyžicu oleja – budú sa vám ľahšie šúpať. Ošúpané vajcia prekrojte na polovicu a do misky opatrne vyberte žĺtka. Bielka poukladajte na podnos. K žĺtkam primiešajte pár lyžíc kyslej smotany, tavený syr a na panvici opraženú slaninku a dochuťte korením. Ak máte radi pikantné, môžete do hmoty primiešať najemno nasekané čili. Suroviny vymiešajte do jemnej hmoty a naplňte ňou vrecko na zdobenie alebo mikroténové vrecúško, do ktorého spravíte otvor. Za pomoci vrecka naplníte vajíčka. Vajcia na záver posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Chlieb vo vajíčku

Pri vajíčkach ešte chvíľu ostaneme. Sloveskou raňajkovou stálicou je i chlebík vo vajíčku. Ak vám doma ostal straší chlebík alebo napr. knedľa, pokojne rozbite do misky pár vajec, ktoré vymiešate vidličkou spolu s lyžicou mlieka a štipkou soli. Chlebíky postupne namáčajte vo vajíčkach a vyprážajte na oleji. Hotové chlebíky poukladajte na papierové kuchynské utierky, ktoré z nich vytiahnu prebytočný olej. Teplé chleby môžete posypať trochou strúhaného syra. Chlebíky si môžete pripraviť aj na sladko. Stačí ak do vajíčkovej zmesi pridáte namiesto soli cukor alebo vanilkový cukor. Sladké chlebíky podávajte s čerstvým ovocím.

Syrový tanier

I keď sa vám to možno tak na prvý pohľad nezdá, Slovenská kuchyňa je plná syrov a mliečnych výrobkov. Stačí ak sa vyberiete na trh alebo do obchodu, kde vám lokálny predajcovia ponúkajú širokú paletu rôznych syrových špecialít. Korbáčiky, parenice, uzlíčky, oštiepky, ovčie syry, kozie syry…to všetko vám slovenská kuchyňa ponúka. Ak ich pekne nakrájate a naukladáte na tanier vytvoria krásnu symfóniu chuti a navyše potešia i vaše oči. Všetky zmyslové bunky, najmä tie chuťové si prídu na svoje.

Utopence

Chystáte posedenie pri pive? Doplňte chuť slovenského piva chutnými, tradičnými utopencami. Skvelé utopence kúpite i v obchode alebo u mäsiara, no ešte lepšie chutia tie domáce. V prvom rade kúpte kvalitné špekáčiky s vysokým obsahom mäsa. Pripravte si cibuľu, samozrejme ňou nešetrite. Pripravte si nálev – do siedmych dielov vody pridáte tri diely octu, celé čierne korenie (asi 8 – 10 zrniek), nové korenie (3 – 4 zrnká), bobkový list, dve čajové lyžičky soli a jednu čajovú lyžičku kryštálového cukru. Nálev priveďte do varu.

Špekáčiky pozdĺžne prerežte a vložíte zopár plátkov cesnaku. Naplnené špekáčiky ukladáme do pripravenej nádoby a striedame vrstvu špekáčikov s vrstvou cibule. Občasne primiešame narezaný cesnak, nakrájanú sterilizovanú uhorku, čierne korenie. Poslednou vrstva je cibuľa. Nakoniec zalejeme vychladeným nálevom, pridáme zopár polievkových lyžíc slnečnicového oleja a fľašu zavrime celofánom s gumičkou. Utopence nechajte odpočívať v tmavšej chladnej miestnosti aspoň sedem dní.

Nátierky všetkých chutí

Máte radi nátierky? Slovenská kuchyňa ponúka široké spektrum rôznych skvelých nátierok. Rýchlu nátierku na raňajky alebo jednohubky, môžete vykúzliť z rýbvajíčoktvarohuoškvarkov, … Zistite čoho máte v chladničke prebytok a vykúzlite si skvelú nátierku naozaj ľahko za pár minút.

Krupicová kaša

Ak ste aj vy milovníkom sladkých dobrôt, určite by ste si mali navariť klasiku nášho detstva – krupicovú kašu. Toto jednoduché sladké jedlo nemusí byť len ľahkou večerou, no i skvelým dezertom pre vašich hostí. Uvarte si krupicovú kašu tradičným spôsobom. Následne ju ale nenalejte na tanier  a neposypte kakaom. Krupicovú kašu podávajte v dezertných pohároch alebo miskách, ozdobenú čerstvým ovocím. Namiesto čerstvého ovocia môžete  kašu ozdobiť ovocným chutney napríklad z malín alebo jahôd. Prípadne použite sezóne ovocie. Záleží len na vašej chuti.

View this post on Instagram

Krasne ranko,Jaj toto mi pripomína úplne detstvo,Krupicova kasa🤗🍫 @dnes_jem @uzasne_jedlo @moje_ranajky @varime_s_laskou @vkuchyni @recepty.fitness @recipesbyyou Cítite tu vôňu sladkej škorice a kakaa? Krupicová kaša Suroviny: Špaldová krupica Kokosové mlieko (Alpro) Škorica Holandské kakao Med Čokoláda 80% Čučoriedky Postup: Mlieko zmiešajte s lyžičkou medu a dajte variť na sporák, postupne po malých množstvách sypte krupicu a miešajte do zhustnutia. Hotovú krupicovú kašu nalejte do misiek a ozdobte kakaom, škoricou, horkou čokoládou. Môžete pridať ovocie podľa chuti. Dobrú chuť! #zdravoafitsk #ranajky #detstvo #inspiracia #kasa #krupica #jedlo #dnessnidam #ranajky #foodporn #fitfood #veganfood #kitchen #varenie #cooking #cokolada #ovocie #blueberry #jedlo #recept #veganfood #children #jedalnickynamieru #mňam #yummy #besttime #breakfast #fit #sleduj #colorfood #morning #day #happy

A post shared by Zdravo a Fit (@zdravoafit.sk) on

Oškvarkové pagáče

Aj vám sa v ústach vybavila úžasnú chuť čerstvých pagáčov od babky. Kupované pagáče nikdy nechutia tak dobre ako tie, ktoré si pripravíte vlastnoručne. Pokojne do prípravy zapojte i svoje deti a strávte spoločný čas pečením. Hlavnou ingredienciou sú čerstvé mleté oškvarky, tie zoženiete u mäsiara alebo si ich môžete pripraviť doma. Pripravte si kvások z mlieka, cukru a droždia. Do preosiatej hladkej múky pridajte korenie, soľ, kvások, mlieko a vajce. Suroviny premiešajte vareškou – potom vymiesime cesto do hladka tak, aby v ňom neostali hrudky. Hotové cesto nechajte v teple pod utierkou odpočívať až kým nenakysne. Vykysnuté cesto na doske vyvaľkajte a posypte 1/3 oškvarkov zmiešaných s masťou. Cesto preložte ako obálku a rozvaľkajte. Nechajte podkysnúť. A postup opakujte ešte 2 krát. Vytvoríte tak lupienkovú štruktúru, ktorú pagáče majú. Pri poslednom vaľkaní cesto rozvaľkajte na cca. 2 cm hrúbku a nožom vytvorte jemné zárezy na jeho povrchu. Pomocou formičky vyrežte kruhy, ktoré potrieme vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami alebo hrubozrnnou soľou. Pečte do zlatista na 200°C asi 20 minút. Pagáče krásne rozvoňajú vašu kuchyňu a navyše ostanú pomerne dlho čerstvé.

Chlieb s masťou a cibuľou

Klasické jedlo našich predkov. I keď chlieb s masťou a cibuľou nie je luxusným jedlom o to dôležitejšou súčasťou našej histórie je. Niekedy nebola veľmi z čoho variť a preto si naši predkovia vedeli pochutnať i na tomto extra jednoduchom jedle. Len si predstavte ako musel chutiť čerstvo upečený chlieb priamo z pece potretý poctivou zabíjačkovou masťou a posypaný cibuľou, ktorú si vlastnoručne vypestovali na poli. Pripomeňte si toto jedlo doma aspoň raz za čas a myslite pri tom na všetky generácie Slovákov.

Náš tip: Vianočné dobroty, bez ktorých si sviatky ani len nevieme predstaviť

Slovenská kuchyňa má, čo ponúknuť a rozhodne sa nemáme za čo hanbiť. Nemusíte každý deň jesť čínu, pizzu alebo steaky. Naučte sa objavovať špecifiká našej tradičnej kuchyne a pokojne s ňou experimentujte. Nebojte sa v sebe spájať klasické receptúry s novými nápadmi na servírovanie alebo s modernými surovinami. Prelistujte receptár po babičke a určite na každej strane nájdete kus i vlastnej histórie a kopec spomienok.