10 receptov na ľahké domáce nátierky

10 receptov na ľahké domáce nátierky

Prichádza leto a s ním veľa slnečných dní. Každý chce stráviť čo najviac času von a nie v kuchyni. Prinášame vám preto domáce nátierky, ktoré sú rýchlo hotové a vhodné na rodinnú grilovačku alebo aj bežné raňajky.

#1 Letná nátierka

Potrebujeme:

  • 100 g roztierateľného syra
  • 2 PL kyslej smotany
  • mix farebných paprík
  • 1 paradajku
  • 1 cibuľu
  • soľ

Postup:

Zeleninu si nakrájame nadrobno. V druhej miske si zmiešame syr s kyslou smotanou, pridáme zeleninu a dochutíme soľou. Nátierka je pekná farebná, hodí sa na opečený toast.

#2 Zelerová nátierka

Potrebujeme:

  • 1 menší zeler
  • 2 mrkvy
  • 1 biely jogurt
  • 100 g tvrdého syra
  • čierne mleté korenie
  • soľ
Domáce nátierky so špenátovými listami či bylinkami sú vhodné na raňajky alebo sviežu desiatu
zdroj: 123RF

Postup:

Zeler, mrkvu a syr nastrúhame na jemnom strúhadle, môžeme použiť aj sterilizovaný zeler ale bez nálevu. Primiešame jogurt a dobre premiešame. Dochutíme soľou a korením.

#3 Cícerová nátierka

Potrebujeme:

  • 1 sterilizovaný cícer
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • limetková šťava
  • soľ

Postup:

Cícer scedíme a dáme do mixéra. Pridáme olivový olej a cesnak a rozmixujeme na hladkú kašu. Pridáme šťavu z polovice limetky a soľ. Podľa potreby prilejeme trocha nálevu z cíceru aby mala nátierka jemnú konzistenciu. Natrieme na arabský chlebík a posypeme sezamovými semienkami.

#4 Pažítková nátierka

Potrebujeme:

  • 100 g syrokrému
  • 50 g masla
  • hrsť pažitky
  • soľ

Postup:

Syr a maslo vymiešame, pridáme nadrobno nakrájanú pažítku a podľa chuti osolíme. Podávame na tmavom pečive.

#5 Bryndzová nátierka

Potrebujeme:

  • 100 g bryndze
  • 50 g masla
  • 1 lyžicu horčice
  • mletá sladká paprika
  • soľ
  • jarná cibuľka

Postup:

Bryndzu zmiešame so zmäknutým maslom, pridáme horčicu a štipku mletej papriky. Podľa chuti osolíme a posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou.

#6 Špenátová nátierka

Potrebujeme:

  • 250 g baby špenátu
  • 100 g smotanového syra
  • 50 g parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku

Postup:

Špenátové listy si uparíme, vodu zlejeme a necháme listy vychladnúť. Prebytočnú vodu vyžmýkame a dáme špenát do mixéra. Pridáme smotanový syr, strúčik cesnaku, nakrájaný parmezán a vymixujeme na hladkú konzistenciu. Necháme si kúsok parmezánu na záverečné zdobenie. Na čerstvé pečivo dáme nátierku a ozdobíme hoblinami parmezánu.

#7 Cviklová nátierka s cottage cheese

Potrebujeme:

  • 3 menšie červené repy (cvikly)
  • 1 cottage cheese
  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ

Postup:

Cviklu uvaríme v osolenej vode do mäkka a necháme ju vychladnúť. Ošúpeme ju a nastrúhame na väčšom strúhadle. Pridáme cottage cheese, prelisovaný cesnak a dochutíme soľou. Pre svoju nádhernú farbu vynikne táto nátierka na každej oslave.

#8 Tuniaková nátierka

Potrebujeme:

  • 120 g masla
  • 120 g tuniaka v konzerve
  • Petržlenová vňať
  • Soľ
  • Korenie

Postup:

Zmäknuté maslo si vyšľaháme mixérom do peny pridáme tuniaka bez oleja, nasekanú petržlenovú vňať. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Natrieme na čerstvé pečivo a ozdobíme vňaťou.

#9 Medová nátierka

Potrebujeme:

  • 100 g masla
  • 2-3 lyžice medu
  • ovocie alebo oriešky

Postup:

Táto nátierka je expresne rýchlo hotová. Vymiešame maslo do peny, pridáme med a natrieme na bagety. Na zdobenie môžeme použiť ovocie prípadne vlašské oriešky.

#10 Tvarohová nátierka s jahodami

Potrebujeme:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 100 g masla
  • 150 g jahôd
  • 2 pl cukru

Postup:

Jahody si očistíme a roztlačíme vidličkou. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme tvaroh a nakoniec jahody. Nátierka sa výborne hodí na vianočku. Natrieme na pečivo a dozdobíme čerstvými jahodami. Rýchlosť prípravy, dostupnosť surovín a nezameniteľná chuť sú znakmi, že tieto ľahké domáce nátierky sa oplatí vyskúšať. Potešte chuťové poháriky svojej rodiny či hostí už dnes.